Tarraco Arena Plaça

11082847465_4263677b9b_k

11082856195_580695355b_k

11083044603_17236784f5_k

Fotos cedides per Tarraco Arena Plaça

La Plaça de Toros de Tarragona: 133 anys d’espectacles
Segons les cròniques la construcció de la Plaça de Braus de Tarragona, actual Tarraco Arena Plaça (TAP), va començar a gestar-se  l’any  1881. L’impulsor va ser Félix Donoso, alcalde de Tarragona durant la primera República, qui en va fer l’encàrrec a Ramón Salas Ricomà, considerat el millor arquitecte de l’època a la ciutat.

L’edificació es va fer sobre l’espai ocupat anteriorment pel baluard d’Orleans, als afores de la ciutat. Era un punt aleshores deshabitat  però molt ben comunicat: molt a prop de l’encreuament de les carreteres de Reus i Valls. El permís de l’Ajuntament per aixecar-se va arribar el febrer de 1883 i la plaça es va inaugurar per les festes de Santa Tecla, a mitjans de setembre. La plaça disposa de 3 pisos (dos superiors coberts) i una arena de 55 m de diàmetre. La construcció dels murs es va executar amb pedra blanca del país i maons vermells, amb una façana de planta poligonal de 48 costats amb un diàmetre de 95 m. Un dels aspectes més destacats de la plaça, que contava amb una capacitat inicial de 17.000 espectadors, és que va ser una de les primeres obres del Nou Modernisme en les comarques de Tarragona.

La seva construcció  va deixar un important deute entre els seus constructors. Finalment va caure a les mans d’un banc que va fer fallida. Quan van començar els rumors sobre el seu enderroc  al 1949, la plaça va ser comprada per la Diputació de Tarragona per 1,5 milions de pessetes.

Des de la seva inauguració i fins avui, la Plaça de braus de Tarragona ha estat escenari d’espectacles i festivals de tota mena: curses de toros, circ, teatre, festivals, mítings, sardanes o capgrossos, entre molts altres esdeveniments.

Tarraco Arena Plaça (TAP): un equipament del segle XXI
La TAP és una proposta d’espai polivalent en un edifici emblemàtic de Tarragona completament renovat, remodelat i transformat en un equipament únic a disposició dels tarragonins i de tots els visitants nacionals i estrangers.

Una gran reforma ha permès un major i més ampli ús del mateix. La TAP ha conservat el seu exterior convertint l’interior en un modern equipament cobert per una cúpula metàl·lica amb una part mòbil que permet obrir-la 40 metres de diàmetre amb un efecte espectacular. A l’espai central es disposa de 55 metres de diàmetre per a realitzar tot tipus d’esdeveniment i així donar cabuda a un gran nombre d’assistents. L’aforament total és de 10.800 persones.

L’equipament tecnològic de la TAP permet tot tipus d’esdeveniments i oci de gran format: sopars de gala, fires comercials, concerts, espectacles musicals, dansa, teatre, esports, desfilades de moda, jornades, promocions i actes populars de Tarragona, destacant el Concurs de Castells, així com tot tipus d’actes empresarials i institucionals.

La imponent zona central, la seva gran capacitat, la seva acústica i el seu equipament converteixen la TAP en un espai ideal per realitzar a la ciutat de Tarragona grans esdeveniments Nacionals i Internacionals com els Jocs del Mediterrani 2017 on la TAP figurarà com a una de les seus esportives.